Sometutkijalle.fi suosittelee: Talk like TED

Tällä kertaa Sometutkijalle.fi suositus on kirja joka käsittelee esiintymistä, sisällöntuotantoa ja viestintää. Carmine Gallon ”Talk like TED” -kirjassa Gallo on analysoinut yli 500 TED-puhetta ja haastatellut kaikista suosituimpien puheiden pitäjiä heidän tavastaan rakentaa esityksensä. Kirja sisältää paljon hyviä nyrkkisääntöjä esityksen rakentamiseen, tarinankerrontaan ja esiintymiseen. Vaikkakin aiheet on esitetty noin 20 minuutin presentaation näkökulmasta, niin kyseisiä oppeja voi soveltaa kaikkeen esiintymiseen ja sisällöntuotantoon. Tämä kirja mullisti tavan, jolla minä ja Jari suhtaudumme esitysten rakentamiseen ja esiintymiseen yleensä.

Kuuntelin kyseisen kirjan äänikirjana noin vuosi sitten (suosittelen lämpimästi kirjoittajan lukemaa äänikirjaa), jonka jälkeen suosittelin Jarille myös kuuntelemaan kyseisen teoksen.  Kummatkin innostuimme kirjan opeista, ja ryhdyimme soveltamaan niitä esityksien pitämiseen, luentojen vetämiseen ja materiaalien laatimiseen. Tämän jälkeen muutaman kuukauden aikajänteellä huomasimme itsekin, että molempien esiintymistaito ja esitysten rakenne oli parantunut huomattavasti. Hauskana yksityiskohtana myös huomasimme, että Jarilla on tapana hokea sanaa ”tavallaan” ja itselläni ”eli” ja ”niinkun”. Pääsimme myös näistä maneereista eroon melko tehokkaasti pienen kamppailun jälkeen 🙂

Yhtenä hyvänä ja yksinkertaisena käytännön työkaluna kirjasta otimme käyttöön myös message map -tekniikan, jonka avulla voi nopeasti muotoilla oikeastaan minkä tahansa esityksen, sisällön tai viestin sanoman tiiviisti, joka auttaa sisällön laatijaa itseään, ja esimerkiksi omaa tiimiä ymmärtämään viestinnällisen sanoman samalla tavalla. Tekniikkaa voi soveltaa oikeastaan minkä tahansa sisällön laadintaan; omasta sovellustavastamme message map -tekniikkaan voisimme videoida/kirjoittaa oppaan tulevissa blogiteksteissä!

Äänikirjan voi ostaa esimerkiksi  iTunesista ja Amazonista. Nidottuja ja e-kirjaversioita löytyy myös Adlibriksesta. Hyviä luku/kuunteluhetkiä!

– Olli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *