Oma tapamme tiedeviestintään somessa – Videopodcast #2

Toisen jakson aiheeksi valikoitui Pasi Jaskarin #somekysymyksen tiimoilta käydä läpi hieman mallia, jolla itse lähestymme sosiaalisen median hyödyntämistä tiedeviestinnässä. Kiitos Pasi kysymyksestä! 🙂

Yleisesti, korkealla tasolla me lähestymme somepalveluissa toimimista kolmivaiheisen prosessin kautta.

  1. Suunnittelu
  2. Toteutus
  3. Seuranta

Jokainen vaihe toki sisältää tarkempia alikohtia, mutta korkealla tasolla kaikkiin viestintämahdollisuuksiin suhtaudumme samalla kaavalla. Ensimmäisessä vaiheessa määritellään toiminnalle asetetut tavoitteet: mitä somessa viestinnällä halutaan saavuttaa? Kasvattaa kävijämääriä verkkosivuilla? Parantaa tutkimusryhmän tai itsensä brändiä? Kasvattaa tiettyjen artikkelien lataus- ja viittausmääriä? Jotain muuta? Lisäksi mietitään, mikä on sanoma tai viesti, joka halutaan kommunikoida. Tämän lisäksi määritellään kenelle halutaan viestiä (kohderyhmä) ja missä (kanavat)? Nämä asiat kannattaa dokumentoida kirjallisesti, jotta päämäärä ei unohdu matkan varrella.

2. vaiheessa toteutetaan viestintää valituissa kanavissa suunnitelmallisesti. Sisällöt laaditaan niin, että ne viestivät tehokkaasti sitä sanomaa, jota halutaan jakaa ja niin, että viesti myös tavoittaa mahdollisimman suuren osan kohdeyleisöä. 3. Vaiheessa tämän tehdyn toiminnan vaikuttavuutta seurataan analytiikan avulla. Muun muassa Google Analytics, Twitter Analytics ja muut somepalveluiden tarjoamat sisäänrakennetut seurantatyökalut toimivat tässä erinomaisena tukena. Oikeastaan vaiheet 2 ja 3 eivät seuraa toisiaan, vaan ovat käynnissä aina samanaikaisesti; tehtyjä toimia seurataan analytiikan avulla jatkuvasti, ja pyritään löytämään kommunikointitavat ja sisällöt jotka kiinnostavat ja tavoittavat yleisöä eniten, ja tämän mukaan muokataan tehtyjä toimenpiteitä jatkuvasti.

Tulevissa jaksoissa syvennytään tarkemmin näiden vaiheiden toimenpiteisiin ja erilaisiin lähestymistapoihin hoitaa viestintää tehokkaasti somessa. Pyrimme myös tekemään sivustolle lyhyempiä tietoiskuvideoita erilaisten yksittäisten työkalujen, toimintatapojen ja ideoiden soveltamisesta käytännössä. Lähettäkää somessa ideoita jaksojen ja tietoiskujen aihepiireiksi tai kysykää kysymyksiä asioista, joista haluatte kuulla enemmän.

Twitter: lähetä twiitti ”@SomeTutkijalle #somekysymys |kysymyksesi?]”
Facebook: Lähetä viesti http://facebook.com/sometutkijalle sivun seinälle aihetunnisteella #sometutkijalle tai laita yksityisviestiä.

– Olli & Jari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *